U wilt natuurlijk infecties en nare geurtjes voorkomen. Het goed onderhouden van uw voorziening, stompkousen en liners is daarom erg belangrijk. Uw instrumentmaker geeft u bij aflevering van de voorziening adviezen voor gebruik en onderhoud. Bij verdere vragen kunt u altijd terecht bij uw instrumentmaker.


Onderhoud van orthesen

Goed onderhoud van uw orthese is erg belangrijk. Uw instrumentmaker geeft u bij aflevering van de orthese adviezen voor gebruik en onderhoud. Draagt u een elastische orthese? Was deze dan regelmatig met de hand. Een elastische orthese mag niet in de droger. Droog de orthese liggend en niet op of bij een radiator of met een föhn. Heeft u een kunststof orthese? Maak deze regelmatig schoon met een vochtige doek. Gebruik zeker geen aceton of wasbenzine.


Onderhoud van prothesen

Een schone prothesekoker is belangrijk om geurtjes en huidirritaties te voorkomen. De prothesekoker kunt u daarom het best elke dag schoonmaken met lauwwarm water en eventueel ph-neutrale zeep. Spoel de koker altijd goed schoon, zodat alle zeepresten verdwenen zijn. Droog de koker na een wasbeurt goed af! Maak de koker het liefst in de avond schoon, zodat hij goed kan opdrogen in de nacht. De koker kunt u ook schoonmaken met alcohol 70%. Dit is te koop bij een apotheek of drogist. Vraag altijd uw instrumentmaker of revalidatiearts om advies en meld huidproblemen direct!


Onderhoud van stompkousen en liners

Het is erg belangrijk om uw liner en stompkousen goed schoon te maken om defecten, huidirritaties en infecties te voorkomen. Net als schone gewone sokken draagt u dagelijks schone stompkousen. Liners moeten ook dagelijks worden schoongemaakt. Op of in de verpakking van de liners en stompkousen vindt u een wasvoorschrift. Lees deze zorgvuldig door!

Hieronder een aantal dingen waarop u onder andere moet letten:

  • Liners en stompkousen kunnen niet tegen wasverzachter, agressieve reinigingsmiddelen en deodorant.
  • Droog de liner niet binnenste buiten, dit kan zorgen voor scheurtjes in de liner. Rol de liner daarom altijd terug.
  • De liner mag niet blootgesteld worden aan hitte of zonlicht. Plaats de liner eventueel over een standaard om te drogen, maar niet over of bij de verwarming.

Onderhoud van cosmetische handschoenen

Bij een armprothese wordt de cosmetische handschoen in de loop van de tijd vies. Wij adviseren u bij het wassen van de handen, de prothesehand mee te wassen. Dit kan gewoon met water en zeep. De prothesehand wordt dan al meerdere keren per dag schoongemaakt. Toch kunt u ook op deze manier niet volledig voorkomen dat de handschoen vies wordt. Inkt (zoals van kranten en tijdschriften) kan slecht uit de handschoen worden gehaald. U kunt uw instrumentmaker om advies vragen als er sprake is van vlekken.

Cosmetische handschoen