Wat is een heupprothese?
Als u een heupexarticulatie prothese nodig heeft, wordt bij de operatie het volledige been weggenomen. Als u een hemipelvectomie prothese nodig heeft, wordt bij de operatie een gedeelte van de bekken weggenomen. Als u een heupexarticulatie of hemipelvectomie hebt ondergaan en u een prothese wilt, kunnen wij een prothese voor uw heup maken.
Met een heupexarticulatie of hemipelvectomie prothese (heupprothese) ervaart u minder beperkingen en kunt u weer zoveel mogelijk zelfstandig functioneren.
Soorten heupprothesen
Er zijn verschillende opties voor heupprotheses. Zo zijn er heupprotheses met een open of gesloten koker, en heupprotheses met een cosmetische afwerking of met een cover. Bij Rijndam Orthopedietechniek zoeken we samen met u naar de beste heupprothese voor u. Een prothese die past bij uw wensen, mogelijkheden en activiteiten. U krijgt begeleiding van een expertiseteam dat gespecialiseerd is op het gebied van beenprothesen en kennis heeft van de nieuwste ontwikkelingen.
Uiterlijk heupprothese
Hoe uw heupprothese eruit komt te zien hangt af van uw wensen, de mogelijkheden vanuit uw zorgverzekeraar en uw soort prothese. Hieronder ziet u verschillende voorbeelden.
Bikini Socket
Als enige in Europa (samen met onze andere locatie De Hoogstraat Orthopedietechniek) leveren wij nu de Bikini Socket. De Bikini Socket is mogelijk bij hemipelvectomie prothesen en heupexarticulatie prothesen. De Bikini Socket is comfortabel, licht van gewicht en heeft een mooie, moderne afwerking. Hij kan onder en boven uw kleding gedragen worden.
Open, aanpasbare koker
De meeste kokers zijn gesloten bij de heup. De unieke, open koker van de Bikini Socket houdt de ledematen koel, waardoor zweetproblemen voor de meeste gebruikers worden geëlimineerd.
Doordat de fittingen aanpasbaar zijn, kunt u zelf uw heupprothese gemakkelijk strakker en losser maken.
Opbouw heupprothese
Elke heupexarticulatie of hemipelvectomie prothese is anders, maar over het algemeen ziet de opbouw van een heupprothese er als volgt uit.
Knieën
Als u een bovenbeenprothese nodig heeft, heeft u ook een protheseknie nodig. Er zijn mechanische en elektronische knieën. Welke knie voor u geschikt is, hangt sterk af van uw activiteitenniveau, mobiliteit en conditie. De elektronische knieën zijn een stuk duurder dan de mechanische knieën en de zorgverzekeraar is dan ook wat terughoudend in het verstrekken ervan. Meestal wordt bij een eerste heupprothese gestart met een mechanische knie. Op het moment dat er aantoonbaar een meerwaarde is om op een elektronische knie te lopen, kan ervoor gekozen worden om deze knie bij de zorgverzekeraar aan te vragen.
Mechanische knie
De mechanische knie wordt het vaakst geadviseerd. Bij deze knieën zijn er diverse typen. Een mechanische knie kan bijvoorbeeld werken doordat u uw been naar voren zwaait. Hierna valt de knie op slot. Daardoor kunt u erop staan en de loopbeweging maken. Een mechanische knie kan ook op andere manieren werken.
Elektronische knie
Een elektronische knie wordt door een computer gestuurd en heet ook wel MPK (multi-processor-knee) of AAK (auto-adaptieve knie). Elektronische knieën hebben een sensor die ervoor zorgt dat de knie in elke beweging of in rust de juiste stand heeft en u ondersteunt. U kunt met verschillende snelheden lopen en hoeft daardoor minder na te denken.
Voeten
Als u een beenprothese heeft, heeft u ook een prothesevoet nodig. Prothesevoeten zijn er in verschillende soorten, geleverd door diverse fabrikanten. Het is van belang dat de prothesevoet past bij uw activiteiten en leefstijl. Een actief persoon die veel sport heeft een andere voet nodig dan iemand met een zittend beroep of minder behoefte heeft aan activiteiten. Uw instrumentmaker informeert u graag over alle mogelijkheden.
K-levels prothesevoet
Een K-level is een indeling in uw activiteitenniveau en bestaat van K0 tot K4.
- K0 betekent niet kunnen lopen. Een prothesevoet hoeft u niet te helpen bij het lopen.
- K1 betekent bewegen binnenshuis met een hulpmiddel (bijvoorbeeld een rollator). De prothesevoet moet stabiliteit bieden.
- K2 betekent onbeperkt binnenshuis bewegen en beperkt buitenshuis met hulpmiddel bewegen. De prothesevoet moet geschikt zijn voor verschillende ondergronden en activiteiten.
- K3 betekent veel bewegen buitenshuis. De prothesevoet moet energie kunnen afgeven en soepel afwikkelen.
- K4 betekent actief bewegen en sporten buitenshuis. De prothesevoet moet veel energie afgeven en erg goed afwikkelen.
Het K-level is een richtlijn die wordt bepaald en kan gedurende het prothesetraject veranderen. Bij elk K-level kan er gekozen worden voor een andere soort prothesevoet. Uw instrumentmaker neemt samen met u uw activiteiten door. Op basis daarvan wordt er gekozen voor de best passende prothesevoet.