Wat is een heupprothese?

Bij een heupexarticulatie wordt bij de operatie het volledige been weggenomen. Bij hemipelvectomie wordt bij de operatie een gedeelte van de bekken weggenomen. Als u een heupexarticulatie of hemipelvectomie hebt ondergaan en u een prothese wilt, kunnen wij een heupprothese voor u maken,

Een heupprothese is een op maat gemaakt hulpmiddel dat aan uw bekken zit. Met een heupprothese ervaart u minder beperkingen en kunt u weer zoveel mogelijk zelfstandig functioneren.


Soorten heupprothesen

Er zijn verschillende opties voor heupprothesen. Zo zijn er heupprothesen met een open of gesloten koker, en heupprothesen met een cosmetische afwerking of met een cover. Bij Rijndam Orthopedietechniek zoeken we samen met u naar een geschikte prothese. Een prothese die past bij uw wensen, mogelijkheden en activiteiten. U krijgt begeleiding van een expertiseteam dat gespecialiseerd is op het gebied van beenprothesen en kennis heeft van de nieuwste ontwikkelingen.

 

bikini Socket

Uiterlijk heupprothese

Hoe uw prothese eruit komt te zien hangt af van uw wensen, de mogelijkheden vanuit uw zorgverzekeraar en uw soort prothese. Hieronder ziet u verschillende voorbeelden.


Bikini Socket

Als enige in Europa (samen met onze andere locatie De Hoogstraat Orthopedietechniek) leveren wij nu de Bikini Socket. Deze heupprothese is mogelijk bij hemipelvectomieën en heupexarticulaties. De Bikini Socket is comfortabel, licht van gewicht en heeft een mooie, moderne afwerking. Hij kan onder en boven uw kleding gedragen worden. 

Open, aanpasbare koker

De meeste kokers zijn gesloten bij de heup. Dit unieke ontwerp met open koker houdt de ledematen koel, waardoor zweetproblemen voor de meeste gebruikers worden geëlimineerd.

Doordat de fittingen aanpasbaar zijn, kunt u zelf uw prothese gemakkelijk strakker en losser maken.

Bikini Socket

Opbouw heupprothese

Elke heupprothese is anders, maar over het algemeen ziet de opbouw van een heupprothese er als volgt uit.

Koker

De heupprothese heeft een koker. Dit is het onderdeel waarmee de prothese vast zit aan uw lichaam. Dit kan een open of gesloten koker zijn. Bij een gesloten koker zit de hele koker om uw heup(en) heen. Bij een open koker, zoals de bikini socket, zijn de zijkanten open.

Knie

Er zijn veel verschillende knieën op de markt, met verschillende eigenschappen. Rijndam Orthopedietechniek levert verschillende soorten mechanische en elektronische knieën. Aan alle knieën zitten voor- en nadelen. Samen met u bekijken we welke knie het best bij u past.

Buis

De buis vormt de verbinding tussen de buitenkoker of de knie en de prothesevoet. In eerste instantie is de prothese nog niet afgewerkt en is de buis zichtbaar.

Het is mogelijk om een cover te plaatsen over de buis, zodat het mooi is afgewerkt en past bij uw smaak.

Voet

Uw gewicht, activiteitenpatroon en wensen bepalen de keuze van de voet. Als u veel zit, is het belangrijk dat uw voet stabiliteit biedt. Bent u juist graag buiten? Dan kiezen we voor een ‘actievere’ voet. Een voet die voor alle activiteiten geschikt is en aan alle wensen voldoet, bestaat helaas nog niet. Het is daarom nodig een compromis te sluiten tussen uiterlijk, functionaliteit en comfort. Uiteraard krijgt u bij uw keuze de juiste begeleiding.

Hakhoogte
Het is bij sommige voeten mogelijk om de hakhoogte in te stellen. Dit is vooral handig als u veel verschillende schoenen draagt en vaak van schoen wisselt. Vraag uw instrumentmaker om advies.

Cosmetische afwerking

De prothese wordt door de instrumentmaker mooi afgewerkt (zoveel mogelijk) naar uw smaak. Dit kan met een zachte cosmetiek of harde cosmetiek. Bij een harde cosmetiek kan het zijn dat uw prothese wordt afgewerkt door middel van 3D-printen of door middel van een cover in een kleur en print naar keuze. Dit zijn de meest standaard opties, maar we denken graag met u mee naar alle mogelijkheden.


Knieën

Als u een bovenbeenprothese nodig heeft, heeft u ook een protheseknie nodig. Er zijn mechanische en elektronische knieën. Welke knie voor u geschikt is, hangt sterk af van uw activiteitenniveau, mobiliteit en conditie. De elektronische knieën zijn een stuk duurder dan de mechanische knieën en de zorgverzekeraar is dan ook wat terughoudend in het verstrekken ervan. Meestal wordt bij een eerste prothese gestart met een mechanische knie. Op het moment dat er aantoonbaar een meerwaarde is om op een elektronische knie te lopen, kan ervoor gekozen worden om deze knie bij de zorgverzekeraar aan te vragen.

 

Mechanische knie

De mechanische knie komt het vaakst voor. Hierbij zijn er verschillende opties. Zo'n mechanische knie kan bijvoorbeeld werken doordat u uw been naar voren zwaait, waarna de knie op slot valt. Daardoor kunt u erop staan en de loopbeweging maken. De mechanische knie kan ook op andere manieren werken.

Mechanische protheseknie

Elektronische knie

Een knie die door een computer gestuurd wordt, heet ook wel MPK (multi-processor-knee) of AAK (auto-adaptieve knie). Deze knieën hebben een sensor die ervoor zorgt dat de knie op elk moment de juiste stand heeft en u ondersteunt. U kunt met verschillende snelheden lopen, hoeft minder na te denken en kunt ermee de trap af lopen. 

Elektrische protheseknie

Voeten

Als u een beenprothese heeft, heeft u ook een prothesevoet nodig. Prothesevoeten zijn er in verschillende soorten, geleverd door diverse fabrikanten. Het is van belang dat de prothesevoet past bij uw activiteiten en leefstijl. Een actief persoon die veel sport heeft een andere voet nodig, dan iemand met een zittend beroep of minder behoefte heeft aan activiteiten. Uw instrumentmaker informeert u graag rondom alle mogelijkheden.

K-levels

Een K-level is een indeling in activiteitenniveau en varieert van K0 tot K4.

 • K0: niet kunnen lopen. Een prothesevoet hoeft niet te helpen bij het lopen.
 • K1: bewegen binnenshuis met een hulpmiddel (bijvoorbeeld een rollator). De prothesevoet moet stabiliteit bieden.
 • K2: onbeperkt binnenshuis bewegen en beperkt buitenshuis met hulpmiddel bewegen. De prothesevoet moet geschikt zijn voor verschillende ondergronden en activiteiten.
 • K3: veel bewegen buitenshuis. De prothesevoet moet energie afgeven en soepel afwikkelen.
 • K4: actief bewegen en sporten buitenshuis. De prothesevoet moet heel goed energie afgeven en heel goed afwikkelen.

Het K-level is een richtlijn, die gedurende het prothesetraject verandert. Bij elk K-level kan er weer gekozen worden voor een andere soort prothesevoet. Uw instrumentmaker neemt uw activiteiten met u door. Op basis daarvan wordt er gekozen voor de best passende prothesevoet.


Hoe verloopt het proces?

Het eerste bezoek

Bij ons krijgt u een vaste instrumentmaker, die nauw samenwerkt met uw revalidatiearts en fysiotherapeut. Vaak is de revalidatiearts of fysiotherapeut ook bij de afspraak.

Voordat we gaan kijken naar de geschikte prothese, maken we graag eerst kennis met u. Bij het kiezen van de prothese is het namelijk belangrijk om te weten waarvoor u de beenprothese wilt gebruiken. Stel uzelf daarom de volgende vragen:

 • Wat gaat er goed en wat kan er beter? 
 • Wat moet er bereikt zijn als u de spreekkamer verlaat?
 • Wat wilt u (weer) kunnen doen met uw beenprothese?
 • Wilt u de prothese bij alle dagelijkse activiteiten gaan gebruiken of alleen bij bepaalde activiteiten of hobby’s?

Aanmeten

Er zijn verschillende manieren om de prothese aan te meten. Hier kan uw instrumentmaker u meer over vertellen. 

Passen

Na ongeveer twee weken kunt u uw prothese komen passen. Vaak neemt u de proefkoker mee om te testen voor een tijdje. Hoe lang dat duurt verschilt per persoon. Zo kan het zijn dat uw stomp nog dunner wordt, waardoor de definitieve koker nog niet gemaakt kan worden.

In sommige gevallen wordt er direct een definitieve koker gemaakt, waardoor het passen niet nodig is.

Afleveren

Bij het afleveren krijgt u uw definitieve prothese. Tijdens de aflevering krijgt u de volgende informatie van uw instrumentmaker:

 • Instructie voor onderhoud;
 • Informatie over de voorkomende huidproblemen en het herkennen hiervan;
 • Wat te doen bij problemen met het hulpmiddel of uw huid;
 • Gebruiksaanwijzingen (indien relevant);
 • Afsprakenkaartje met uw volgende afspraak en/of ons telefoonnummer;
 • Informatie over trainingsmogelijkheden.

Onderhoud

Bij aflevering van uw prothese krijgt u advies van onze instrumentmakers voor gebruik en onderhoud.

Nazorg

Vervolgafspraken
In het eerste jaar dat u uw prothese heeft, komt u regelmatig terug op controle in samenspraak met uw instrumentmaker. U kijkt samen met uw instrumentmaker en de arts of de prothese aan de eisen voldoet. Als dit niet het geval is of als uw been bijvoorbeeld veranderd is door het dragen, dan passen wij uw prothese aan. Wij maken graag direct vervolgafspraken. U kunt ook altijd contact met ons opnemen via tel. 010 – 241 25 55.

APK
Vervolgens roepen we u jaarlijks op voor een controleafspraak, de Algemene Prothese Keuring. We bekijken dan samen met u of de prothese nog voldoet aan de eisen en uw wensen.

Wanneer contact opnemen

Bel Rijndam Orthopedietechniek als:

 • De prothese te strak zit; u krijgt drukplekken, rode plekken of wondjes, u ziet striemen op uw been of u voelt vreemde tintelingen;
 • De prothese te wijd is: de prothese zakt af of draait;
 • De prothese vreemde geluiden maakt;
 • De prothese minder goed functioneert;
 • U blaren of andere huidproblemen krijgt.

Rijndam Orthopedietechniek is bereikbaar telefoonnummer 010 - 241 25 55.


Gangbeeldanalyse en looptraining

Looplab gangbeeldanalyse

Meer inzicht in uw looppatroon? In ons looplab kunnen wij uw manier van lopen analyseren.

Beenprothese training

Bang om te vallen of wilt u uw manier van lopen verbeteren? Trainer Frank geeft looptrainingen.


Folders

Aanvraag elektronische knie
Service na levering van uw voorziening
Patientenverenigingen
Training 'Beter bewegen met mijn prothese'
Auto- en motorrijden met een prothese
Sporten met een (sport)prothese