Wat is een beenprothese?

Een beenprothese is een op maat gemaakt hulpmiddel dat (een deel van) uw been vervangt. Dit kan zijn na een amputatie of door een aangeboren aandoening. Met een beenprothese ervaart u minder beperkingen en kunt u (weer) zoveel mogelijk zelfstandig functioneren.

 


Soorten beenprothesen

Er zijn veel verschillende soorten beenprothesen. Bij Rijndam Orthopedietechniek zoeken we samen met u naar een geschikte beenprothese. Een prothese die past bij uw wensen, mogelijkheden en activiteiten. U krijgt begeleiding van een expertiseteam dat gespecialiseerd is op het gebied van beenprothesen en kennis heeft van de nieuwste ontwikkelingen.

Soorten beenprothesen

Uiterlijk beenprothese

Hoe uw beenprothese eruit komt te zien hangt af van uw wensen, de mogelijkheden vanuit uw zorgverzekeraar en de soort prothese die u krijgt. Hieronder ziet u voorbeelden van onderbeen-, bovenbeen- en omkeerplastiekprothesen. Ook ziet u voorbeelden van kinderbeenprothesen.

Bovenbeen

Omkeerplastiek

Onderbeen

Kinderen


Opbouw beenprothese

Elke beenprothese is anders, maar over het algemeen ziet de opbouw van een beenprothese er als volgt uit.

Prothesekoker

Elke prothese heeft een buitenkoker, de zogeheten prothesekoker. Dit is het gedeelte dat uw been omvat en waaraan de rest van de prothese wordt vastgemaakt. De pasvorm van de koker is voor iedereen uniek.

Binnenkoker

Het doel van de binnenkoker is om de druk op te vangen, de huid van uw stomp te beschermen en kleine vormveranderingen van de stomp op te vangen. De binnenkoker is in de meeste gevallen gemaakt van zacht materiaal.

Liner

De liner is de hoes die over uw stomp komt. Het doel van de liner is om de druk op te vangen, de huid van de stomp te beschermen en kleine stompveranderingen op te vangen. Voor de bevestiging van de liner aan de koker zijn diverse oplossingen: liners met pinsysteem, liners met een touwtje en liners met vacuümsysteem.

Knie

Als u een bovenbeenprothese nodig heeft, heeft u ook een knie nodig. Er zijn veel verschillende knieën op de markt, met verschillende eigenschappen. Rijndam Orthopedietechniek levert verschillende soorten mechanische en elektronische knieën. Aan alle knieën zitten voor- en nadelen. Samen met u bekijken we welke knie het best bij u past.

Buis

De buis vormt de verbinding tussen de buitenkoker of de knie en de prothesevoet. In eerste instantie is de prothese nog niet afgewerkt en is de buis zichtbaar.

Het is eventueel mogelijk om een cover te plaatsen voor deze buis, zodat de buis niet zichtbaar is en de prothese er naar uw smaak uitziet.

Voet

Uw gewicht, activiteitenpatroon en wensen bepalen de keuze van de voet. Als u veel zit, is het belangrijk dat uw voet stabiliteit biedt. Bent u juist graag buiten? Dan kiezen we voor een ‘actievere’ voet. Een voet die voor alle activiteiten geschikt is en aan alle wensen voldoet, bestaat helaas nog niet. Het is daarom nodig een compromis te sluiten tussen uiterlijk, functionaliteit en comfort. Uiteraard krijgt u bij uw keuze de juiste begeleiding.

Hakhoogte
Het is bij sommige voeten mogelijk om de hakhoogte in te stellen. Dit is vooral handig als u veel verschillende schoenen draagt en vaak van schoen wisselt. Vraag uw instrumentmaker om advies.

Cosmetische afwerking

De prothese wordt door de instrumentmaker mooi afgewerkt (zoveel mogelijk) naar uw smaak. Dit kan met een zachte cosmetiek of harde cosmetiek. Bij een harde cosmetiek kan het zijn dat uw prothese wordt afgewerkt door middel van 3D-printen of door middel van een cover in een kleur en print naar keuze. Dit zijn de meest standaard opties, maar we denken graag met u mee naar alle mogelijkheden.


Knieën

Als u een bovenbeenprothese nodig heeft, heeft u ook een protheseknie nodig. Er zijn mechanische en elektronische knieën. Welke knie voor u geschikt is, hangt sterk af van uw activiteitenniveau, mobiliteit en conditie. De elektronische knieën zijn een stuk duurder dan de mechanische knieën en de zorgverzekeraar is dan ook wat terughoudend in het verstrekken ervan. Meestal wordt bij een eerste prothese gestart met een mechanische knie. Op het moment dat er aantoonbaar een meerwaarde is om op een elektronische knie te lopen, kan ervoor gekozen worden om deze knie bij de zorgverzekeraar aan te vragen.

Mechanische knie

De mechanische knie komt het vaakst voor. Hierbij zijn er verschillende opties. Zo'n mechanische knie kan bijvoorbeeld werken doordat u uw been naar voren zwaait, waarna de knie op slot valt. Daardoor kunt u erop staan en de loopbeweging maken. De mechanische knie kan ook op andere manieren werken.

Otto Bock mechanische knie

Elektronische knie

Een knie die door een computer gestuurd wordt, heet ook wel MPK (multi-processor-knee) of AAK (auto-adaptieve knie). Deze knieën hebben een sensor die ervoor zorgt dat de knie op elk moment de juiste stand heeft en u ondersteunt. U kunt met verschillende snelheden lopen, hoeft minder na te denken en kunt ermee de trap af lopen. 

Ossur elektronische knie

Voeten

Een prothesevoet is een voet die u nodig heeft, als u een beenprothese heeft. Prothesevoeten zijn er in allerlei soorten en maten, geleverd door verschillende fabrikanten. Het is belangrijk dat de prothesevoet past bij uw activiteiten en leefstijl. Een actief persoon die veel sport heeft een andere voet nodig, dan iemand die een zittend beroep heeft of wat minder behoefte heeft aan activiteiten. Onze instrumentmakers kunnen u voorlichten over alle mogelijkheden.

K-levels

Een K-level is een indeling in activiteitenniveau en varieert van K0 tot K4.

  • K0 komt overeen met niet kunnen lopen. Een prothesevoet hoeft dus niet te helpen bij het lopen.
  • K1 betekent bewegen binnenshuis met hulpmiddel (zoals een rollator). De prothesevoet is belangrijk om stabiliteit te bieden.
  • K2 betekent dat u onbeperkt binnenshuis beweegt en beperkt buitenshuis met hulpmiddel beweegt. De prothesevoet moet dus geschikt zijn voor verschillende soorten ondergronden en activiteiten.
  • K3 bekent veel bewegen buitenshuis. De prothesevoet moet energie afgeven en soepel afwikkelen.
  • K4 betekent actief bewegen en sporten buitenshuis. De prothesevoet moet heel goed energie afgeven en goed afwikkelen.

Het K-level is een richtlijn en kan gedurende het prothesetraject veranderen. Bij elk K-level kan gekozen worden voor een andere prothesevoet. Uw instrumentmaker neemt met u uw activiteiten door en op grond daarvan wordt de juiste prothesevoet gekozen.


Hoe verloopt het proces?

Het eerste bezoek

Bij ons krijgt u een vaste instrumentmaker, die nauw samenwerkt met uw revalidatiearts en fysiotherapeut. Vaak is de revalidatiearts of fysiotherapeut ook bij de afspraak.

Voordat we gaan kijken naar de geschikte prothese, maken we graag eerst kennis met u. Bij het kiezen van de prothese is het namelijk belangrijk om te weten waarvoor u de beenprothese wilt gebruiken. Stel uzelf daarom de volgende vragen:

  • Wat gaat er goed en wat kan er beter? 
  • Wat moet er bereikt zijn als u de spreekkamer verlaat?
  • Wat wilt u (weer) kunnen doen met uw beenprothese?
  • Wilt u de prothese bij alle dagelijkse activiteiten gaan gebruiken of alleen bij bepaalde activiteiten of hobby’s?

Aanmeten

Er zijn verschillende manieren om de prothese aan te meten. Hier kan uw instrumentmaker u meer over vertellen. 

Passen

Na ongeveer twee weken kunt u uw prothese komen passen. Vaak neemt u de proefkoker mee om te testen voor een tijdje. Hoe lang dat duurt verschilt per persoon. Zo kan het zijn dat uw stomp nog dunner wordt, waardoor de definitieve koker nog niet gemaakt kan worden.

In sommige gevallen wordt er direct een definitieve koker gemaakt, waardoor het passen niet nodig is.

Afleveren

Tijdens de aflevering van de beenprothese krijgt u de volgende informatie van uw instrumentmaker:
•    Instructie voor onderhoud;
•    Informatie over de voorkomende huidproblemen en het herkennen hiervan;
•    Wat te doen bij problemen met het hulpmiddel of uw huid;
•    Gebruiksaanwijzingen (indien relevant);
•    Afsprakenkaartje met uw volgende afspraak en/of ons telefoonnummer;
•    Informatie over trainingsmogelijkheden.

Onderhoud

Goed onderhoud van uw prothesekoker, binnenkoker, sokken en/of liner is heel belangrijk. Hiermee voorkomt u nare geurtjes en, nog belangrijker, infecties van de stomp. Bij aflevering van uw prothese krijgt u advies van onze instrumentmakers voor gebruik en onderhoud. In de verpakkingen van de stompsokken en liners vindt u ook gebruiks- en onderhoudsadviezen.

Nazorg

Vervolgafspraken
In het eerste jaar dat u uw prothese heeft, komt u regelmatig terug op controle in samenspraak met uw instrumentmaker. U kijkt samen met uw instrumentmaker en de arts of de prothese aan de eisen voldoet. Als dit niet het geval is of als uw been bijvoorbeeld veranderd is door het dragen, dan passen wij uw prothese aan. Wij maken graag direct vervolgafspraken. U kunt ook altijd contact met ons opnemen via tel. 010 – 241 25 55.

APK
Vervolgens roepen we u jaarlijks op voor een controleafspraak, de Algemene Prothese Keuring. We bekijken dan samen met u of de prothese nog voldoet aan de eisen en uw wensen.

Wanneer contact opnemen?

Bel Rijndam Orthopedietechniek als:
•    De prothese te strak zit; u krijgt drukplekken, rode plekken of wondjes, u ziet striemen op uw been of u voelt vreemde tintelingen;
•    De prothese te wijd is: de prothese zakt af of draait;
•    De prothese vreemde geluiden maakt;
•    De prothese minder goed functioneert;
•    U blaren of andere huidproblemen krijgt.

Rijndam Orthopedietechniek is bereikbaar telefoonnummer 010 - 241 25 55.


Gangbeeldanalyse en looptraining

Gangbeeldanalyse looplab

Meer inzicht in uw looppatroon? In ons looplab kunnen wij uw manier van lopen analyseren.

Looptraining prothese

Bang om te vallen of wilt u uw manier van lopen verbeteren? Trainer Frank geeft looptrainingen.


Krijgt u uw prothese niet meer uit?

Zie het filmpje hieronder waarin een trucje wordt uitgelegd die u kunt doen als uw prothese niet meer uitgaat.


Het verhaal van Joke

Joke heeft 18 jaar geleden een motorongeluk gehad. Zij verloor daarbij een onderbeen. In de jaren na het ongeluk wilde ze graag zo gewoon mogelijk meedraaien in de maatschappij.


Folders

Direct Socket aanmeten
Sporten met een (sport)prothese
Auto- en motorrijden met een prothese
Onderbeenprothese zonder liner
Gebruik en onderhoud beenprothese met liner
Service na levering van uw voorziening
Patiëntenverenigingen en lotgenoten
Aanvraag elektronische knie