Wat is een korset?

Een korset (romporthese) zorgt voor ondersteuning van de rug of romp bij problemen met de houding of ademhaling, zoals bij een hoge dwarslaesie. Ook kan een korset verlichting geven bij (chronische) rugpijn.

Stoffen korset

Soorten korsetten

Wij leveren maatwerk korsetten, halffabricaten en confectie korsetten. Bij onze maatwerk korsetten gebruiken wij stof, kunststof of leder. Welke soort korset en welk materiaal wordt gekozen hangt af van de onderliggende problematiek. We proberen altijd een goede balans te vinden tussen zoveel mogelijk ondersteuning en zo weinig mogelijk beperkingen door het korset.

Bij een stoffen korset is het fijn om een korsethemdje of normaal hemdje te dragen onder het korset. Het hemdje vangt de meeste transpiratie op en kunt u gemakkelijk in de was doen.

 

Kunstof korset

Maatwerk korsetten

Maatwerk korsetten maken wij zelf van stof, kunststof of leder. Deze korsetten worden volledig naar uw lichaam gemaakt.

 

Boston Overlap Brace

Halffabricaat korsetten

Halffabricaat korsetten komen vanuit een fabriek, die wij vervolgens zelf aanpassen naar uw lichaam. Bijvoorbeeld de Boston Overlap Brace hierboven.

 

LumboTrain

Confectie korsetten

Wij leveren ook confectie korsetten, zoals de LumboTrain hierboven. Deze komen uit een fabriek en hoeven wij niet aan te passen. 


Maatwerk korsetten

Kinderkorset

Kunststof korsetten

Kunststof korsetten maken wij vooral voor kinderen om de houding te ondersteunen.

 

Stoffen korset

Stoffen korsetten

Stoffen korsetten zitten het fijnst, maar bieden daardoor ook minder ondersteuning dan bijvoorbeeld lederen korsetten.

 

Leren korset

Leren korsetten zijn vrij stevig en bieden daarom veel ondersteuning.


Hoe gaat het proces?

Het eerste bezoek

Op basis van een verwijzing van de arts kijken wij naar de best passende voorziening. Soms is de arts ook bij uw bezoek aan ons en kijken we samen met arts welke voorziening het beste voor u is.

Aanmeten

Wij nemen uw maten op, zodat de orthese goed om uw lichaam past. Afhankelijk van het type korset kunnen we uw omvangsmaten en lengtematen handmatig opmeten of is het nodig om te gipsen of scannen.

Maken of bestellen

In het geval van confectie of halffabricaten korsetten, bestellen wij deze. In het geval van maatwerk gaan wij aan de slag met het maken ervan.

Passen

U komt bij ons terug om de pasvorm te passen. Om erachter te komen welke aanpassingen nog nodig zijn, kijkt onze instrumentmaker naar de pasvorm, lengte, stand en doel van uw orthese. Wanneer het korstel balijnen (ijzeren plaatjes) heeft, moeten we deze dan ook netjes het lichaam laten volgen.

  Eventueel kan er nog een tweede keer moeten worden gepast.

  Afwerken

  Na het passen gaan wij aan de slag om het korset netjes af te werken.

  Afleveren

  Bij het afleveren wordt gekeken of alles in orde is. Als dit zo is, dan krijgt u het korset mee naar huis. Uw instrumentmaker vertelt u meer over het onderhoud van uw korset, het opbouwen van het dragen van uw korset, waar u allemaal op moet letten, hoe u hem aan moet trekken en hoe u uw kleding combineert met uw korset.

  Nazorg

  U kunt ons altijd bellen in geval van pijn, wondjes, drukplekken, als het niet lukt met aandoen of bij andere vragen/problemen. Wacht nooit te lang met bellen.


  Folders

  Aanmeten orthesen
  Service na levering van uw voorziening