Wat is een orthese?

Een orthese is een hulpmiddel dat om een deel van uw lichaam zit en dit lichaamsdeel ondersteunt of corrigeert. Met deze hulpmiddelen wordt het ontstaan van een verkeerde houding of een verkeerde belasting van het lichaam voorkomen, beperkt of gecorrigeerd. Daarnaast kan een orthese bij geringe of overmatige spierkracht de spieren opvangen of corrigeren.


Soorten hoofd- en nekorthesen

Cranial orthosis

Redressiehelmen

Een redressiehelm is een babyhelm die gebruikt wordt om de schedel van een baby te corrigeren bij een schedelafwijking (plagiocefalie en brachycefalie).

 

Valhelm 3D-printer

Val-/beschermhelmen

Een valhelm of beschermhelm beschermt uw hoofd, aangezicht, kin en/of kaak om letsel te voorkomen. Naast optimale bescherming vinden we draagcomfort van de helm ook belangrijk. Deze helm wordt ingezet bijvoorbeeld bij epilepsie of evenwichtsstoornissen. 

 

Nekbrace

Nekbraces

Een nekbrace of halskraag wordt gebruikt ter ondersteuning. Ze bieden onder meer stabiliteit bij acuut nekletsel, een whiplash, nekhernia of verzwakte nekspieren. 


Redressiehelmen baby's

Wij begrijpen dat u als ouder de beste zorg voor uw baby wilt. Wij bieden helmtherapie voor baby's. Onze unieke redressiehelm wordt met de nieuwste technieken gemaakt, namelijk het 3D-printen. Onze helm corrigeert het hoofd zachtjes naarmate het groeit. Wij helpen u en uw baby graag verder. 

Lees meer hierover op onze pagina over redressiehelmen.


Val-/beschermhelm

Val- of beschermhelmen worden geleverd aan mensen met epilepsie of behoefte aan valbescherming. Wij leveren verschillende soorten helmen, zoals de Talee Protect. Wij kijken graag samen met u naar de best passende voorziening.

Talee Protect

De Talee Protect helm is een 3D-geprinte beschermende orthese. De helmen zijn gemaakt van flexibel materiaal. Het kan herhaalde impacts weerstaan zonder te breken en biedt goede demping. Het ontwerp van de orthese is systematisch ontwikkeld op basis van mechanische materiaaltests, valtests en analyses.


Nekbraces

We leveren verschillende soorten nekbraces, waaronder de Heads First Collar en de Vista Collar. De keuze voor nekbrace hangt af van het doel van de nekbrace. De instrumentmaker kan u hierover meer vertellen.


Hoe verloopt het proces?

Aanmeten

Redressie- of valhelm
De instrumentmaker neemt maten op, zodat de orthese goed om het hoofd past.

Onze orthopedisch instrumentmaker kan hiervoor gebruik maken van scannen. Dit proces is ongevaarlijk en pijnloos. Aan de hand van het scanmodel maken wij uw orthese. Tijdens het scannen kijkt u zelf mee op een beeldscherm.

Nekbrace
De instrumentmaker neemt maten op en bepaald aan de hand van de maten de juiste voorziening.

Afleveren

Bij het afleveren wordt gekeken of alles in orde is. Eventueel kunnen er kleine aanpassingen gedaan worden door de instrumentmaker. Als de orthese goed past, krijgt u hem mee naar huis.

Nazorg

Redressiehelm

Maandelijks komt u op controle (dit kan soms ook online) om de voortgang te bespreken en de pasvorm te controleren.

Nekbrace en valhelm
Wij roepen we u jaarlijks op voor een controleafspraak. We bekijken dan samen met u of de orthese nog voldoet aan de eisen en uw wensen.

Wanneer contact opnemen?

Bel Rijndam Orthopedietechniek:

  • Bij drukplekken, rode plekken (die niet binnen een half uur weg zijn) of wondjes door gebruik;
  • Als de orthese kapot is.

Rijndam Orthopedietechniek is bereikbaar telefoonnummer 010 - 241 25 55.


Folders

Service na levering van uw voorziening
Aanmeten orthesen
Brochure redressiehelmen