Wat is een orthese?

Een orthese is een hulpmiddel dat om een deel van uw lichaam zit en dit lichaamsdeel ondersteunt of corrigeert. Met deze hulpmiddelen wordt het ontstaan van een verkeerde houding of een verkeerde belasting van het lichaam voorkomen, beperkt of gecorrigeerd. Daarnaast kan een orthese bij geringe of overmatige spierkracht de spieren opvangen of corrigeren.


Soorten arm- en handorthesen

Zilveren vingerorthese

Zilveren vingerorthese

Vingerorthesen of zilversplints lijken op een mooi sieraad. Deze orthesen verbeteren de stand van uw gewrichten, maken bepaalde bewegingen onmogelijk en ondersteunen bewegingen van uw vingers. Wij kunnen ze bestellen of laten ze maken door onze zilversmid.

 

Pols-handorthese

Pols-handorthese

De pols- en/of handorthese zorgt ervoor dat uw polsen of handen tot rust komen of worden ondersteund. De orthese is gemaakt van stof, leer, kunststof, zilver of siliconen. De instrumentmaker bepaalt samen met u de keuze in materiaal.

 

Elleboogorthese

Elleboogorthese

Wanneer u uw elleboog niet ver genoeg kunt strekken, biedt de elleboogorthese uitkomst. De orthese zorgt voor stabiliteit, rust of het vergroten of beperken van bewegingen.

 

Schouderorthese

Een schouderorthese is een hulpmiddel dat uw schouder kan stabiliseren of ondersteunen, bijvoorbeeld bij hypermobiliteit van de schouder. Een voorbeeld hiervan is de Wilmer Draagorthese hierboven.

 


Hoe verloopt het proces?

Aanmeten/maken

Tijdens uw eerste bezoek nemen we de maten op. Een orthese moet namelijk goed om uw lichaam passen. Onze orthopedisch instrumentmaker kan hiervoor gebruik maken van verschillende methodes: 

Handmatig maten opnemen
In sommige gevallen is het voldoende dat de instrumentmaker handmatig de maten opmeet. Dit kan met een meetlint, schuifmaat of maatringen.

Gipsen
Wanneer het opmeten van maten niet voldoende is, maakt de instrumentmaker een gipsafdruk. Hiervoor hebben we een speciale gipsruimte.

Scannen
De orthopedisch instrumentmaker heeft ook de keuze te scannen. Dit proces is ongevaarlijk en pijnloos. Aan de hand van het scanmodel maken wij uw orthese. Tijdens het scannen kijkt u zelf mee op een beeldscherm.

Voordat we de orthese produceren, bewerkt de instrumentmaker het model handmatig.

Produceren

Maken model
Als de instrumentmaker gegipst of gescand heeft, komt er een model uit die bewerkt wordt, voordat er een definitieve orthese op gemaakt kan worden. In het geval van gipsen betekent dit dat er vloeibaar gips in het model gegoten wordt. Na het uitharden wordt dit model verder bewerkt. Wanneer er gebruik is gemaakt van een casting sock, wordt de sok ingescand en wordt dit model met de computer bewerkt. Bij scannen wordt de scan met de computer bewerkt, waarna een schuimmodel gefreesd wordt. Op deze modellen wordt de orthese gebouwd.

Maken orthese
De orthese zelf kan gemaakt worden op diverse manieren met diverse materialen. Afhankelijk van uw wensen, de hulpvraag en de medische indicatie wordt door de instrumentmaker gekozen welke type orthese het beste aansluit. Uw instrumentmaker kunt u hierover meer informatie geven.

Passen

Na het aanmeten duurt het ongeveer twee weken voordat uw orthese pasklaar is. U komt dan bij ons terug om de pasvorm te passen. Om erachter te komen welke aanpassingen nog nodig zijn, kijkt onze instrumentmaker naar de pasvorm, lengte en stand van uw orthese. U kunt uw orthese vaak nog niet meenemen, omdat hij meestal nog moet worden afgewerkt.

Afleveren

Bij het afleveren wordt gekeken of alles in orde is. Als dit zo is, dan krijgt u de orthese mee naar huis. Het is belangrijk om de tijd dat u de orthese draagt op te bouwen. Uw instrumentmaker vertelt u hier meer over.

Nazorg

Bij afleveren maken we direct een controleafspraak. We bekijken dan samen met u of de orthese nog voldoet aan de eisen en uw wensen. 

Als u zelf tegen iets aanloopt, kunt u altijd contact met ons opnemen voor een afspraak.

Wanneer moet u contact opnemen?

Bel Rijndam Orthopedietechniek:

  • Bij drukplekken, rode plekken (die niet binnen een half uur weg zijn) of wondjes door gebruik;
  • Als uw orthese kapot is.

Rijndam Orthopedietechniek is bereikbaar telefoonnummer 010 - 241 25 55.


Angela met zilversplints

Het verhaal van Angela

Angela Siebeling heeft in 2008 te horen gekregen dat ze lijdt aan het Ehlers Danlos Syndroom. Pas na de diagnose begreep ze waarom alledaagse bewegingen zo moeilijk voor haar waren. Ze draagt zilveren spalkjes om haar vingers die dagelijkse handelingen makkelijker maken.


Printjes kunststof pols-handorthesen

Wij maken pols-handorthesen in verschillende kleuren en printjes. U mag een eigen kleur of printje kiezen. Binnenkort zijn hier een aantal voorbeelden te vinden van de printjes die wij hebben voor kunststof orthesen. Kijk ze dan gerust eens door!


Folders

Aanmeten orthese
Pols-handorthesen
Siliconen pols-handorthesen
Service na levering van uw voorziening
Zilveren orthesen