Wat is een orthese?

Een orthese is een hulpmiddel dat om een deel van uw lichaam zit en dit lichaamsdeel ondersteunt of corrigeert. Met deze hulpmiddelen wordt het ontstaan van een verkeerde houding of een verkeerde belasting van het lichaam voorkomen, beperkt of gecorrigeerd. Daarnaast kan een orthese bij geringe of overmatige spierkracht de spieren opvangen of corrigeren.


Soorten been- en voetorthesen

Er zijn verschillende soorten orthesen voor voeten en benen:

  • Voetorthesen
  • Enkel-voetorthesen
  • Knie-enkel-voetorthesen
  • Knieorthesen

Hieronder staan voorbeelden van de drie meest voorkomende been- en voetorthesen.

Enkel-voetorthese

Enkel-voetorthese (EVO)

Met de enkel-voetorthese (EVO) loopt u gemakkelijker en veiliger. Deze spalk zorgt ervoor dat uw voet in de zwaaifase omhoog blijft staan en bij het neerkomen in de goede stand staat. Hierdoor kun u uw voet veilig belasten. Ook zijn er EVO's die de afzet van uw voet ondersteunen, zodat u iets sneller en makkelijker loopt. Soms wordt een EVO voorgeschreven om te voorkomen dat u door uw knie zakt. Een EVO kan ook ondersteuning bieden bij spasmes.

 

knie-enkel-voetorthese

Knie-enkel-voetorthese (KEVO)

Een knie-enkel-voet-orthese (KEVO) biedt uitkomst bij de behandeling van standafwijkingen, spierzwakte of om de gewrichten in uw been te ondersteunen. Omdat het mogelijk is dat u de KEVO de hele dag of nacht moet dragen, is het belangrijk dat de orthese goed aansluit bij uw lichaam, klachten, wensen en mogelijkheden.

 

knieorthese

Knieorthese

Een knieorthese schrijft de arts voor wanneer u last hebt van uw knie, bijvoorbeeld na een (sport)ongeluk, door slijtage of hypermobiliteit van uw gewricht. De knieorthese biedt uw kniegewricht extra ondersteuning of ontziet het juist van teveel belasting. Soms is een eenvoudige confectieorthese voldoende om u op weg te helpen. In andere gevallen maken wij een orthese op maat.


3D-printen van EVO's

Het 3D-printen is een relatief nieuwe manier om orthesen voor kinderen te maken. Niet alle EVO’s voor kinderen kunnen via 3D-printen gemaakt worden. Of de 3D-gepinte EVO wat voor jou is, hangt sterk af van wat voor soort EVO je nodig hebt. Jouw instrumentmaker kan je hierover meer vertellen.

Piro

Wij zijn één van de eerste orthopedische instrumentmakerijen in Nederland die de Piro 3D-geprinte EVO's voor kinderen leveren. De Piro's ventileren goed, zijn licht van gewicht en hebben een moderne look. En er is keuze uit verschillende kleuren.

Piro AFO

Hoe gaat het proces?

Aanmeten

Vaak nemen we tijdens uw eerste bezoek uw maten op, omdat een orthese goed om uw lichaam moet passen. Onze orthopedisch instrumentmaker kan hiervoor gebruik maken van verschillende methodes: 

Gipsen
De instrumentmaker neemt handmatig enkele maten bij u op. Vervolgens maakt de instrumentmaker een gipsafdruk. Hiervoor heeft Rijndam Orthopedietechniek een speciale gipsruimte.

Scannen
De orthopedisch instrumentmaker heeft ook de keuze om uw been te scannen. Dit proces is ongevaarlijk en pijnloos. Aan de hand van het scanmodel maken wij uw orthese. Tijdens het scannen kijkt u zelf mee op een beeldscherm.

Voordat we de orthese produceren, bewerkt de instrumentmaker het model handmatig.

Produceren

Maken model
Als de instrumentmaker gegipst of gescand heeft, komt er een model uit die bewerkt wordt, voordat er een definitieve orthese op gemaakt kan worden. In het geval van gipsen betekent dit dat er vloeibaar gips in het model gegoten wordt. Na het uitharden wordt dit model verder bewerkt. Wanneer er gebruik is gemaakt van een casting sock, wordt de sok ingescand en wordt dit model met de computer bewerkt. Bij scannen wordt de scan met de computer bewerkt, waarna een schuimmodel gefreesd wordt. Op deze modellen wordt de orthese gebouwd.

Maken orthese
De orthese zelf kan gemaakt worden op diverse manieren met diverse materialen. Afhankelijk van uw wensen, de hulpvraag en de medische indicatie wordt door de instrumentmaker gekozen welke type orthese het beste aansluit. Zo kan de orthese gemaakt worden door het gebruik van thermoplastisch kunststof, door het lamineren of door de 3D-printtechniek. Elk type orthese heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Uw instrumentmaker kunt u hierover meer informatie geven.

Passen

Na het aanmeten duurt het ongeveer twee weken voordat uw orthese pasklaar is. U komt dan bij ons terug om de pasvorm te passen. Om erachter te komen welke aanpassingen nog nodig zijn, kijkt onze instrumentmaker naar de pasvorm, lengte en stand van uw orthese. U kunt uw orthese vaak nog niet meenemen, omdat hij meestal nog moet worden afgewerkt.

Afleveren

Bij het afleveren wordt gekeken of alles in orde is. Als dit zo is, dan krijgt u de orthese mee naar huis. Het is belangrijk om de tijd dat u de orthese draagt op te bouwen. Uw instrumentmaker vertelt u hier meer over. Er kan in overleg met uw fysiotherapeut een opbouwschema worden opgesteld.

Nazorg

Bij afleveren maken we direct een controleafspraak. We bekijken dan samen met u of de orthese nog voldoet aan de eisen en uw wensen. 

Als u zelf tegen iets aanloopt, kunt u altijd contact met ons opnemen voor een afspraak.

Wanneer contact opnemen?

Bel Rijndam Orthopedietechniek:

  • Bij drukplekken, rode plekken (die niet binnen een half uur weg zijn) of wondjes door gebruik;
  • Als uw orthese kapot is.

Rijndam Orthopedietechniek is bereikbaar telefoonnummer 010 - 241 25 55.


Printjes EVO's

Wij maken EVO's in verschillende kleuren en printjes. U mag een eigen kleur of printje kiezen. Binnenkort komen hier een aantal voorbeelden van de printjes die wij hebben. Kijk ze dan gerust eens door!


Gangbeeldanalyse en looptraining

Gangbeeldanalyse

Meer inzicht in hoe u loopt? In ons looplab kunnen wij uw manier van lopen analyseren.

Beenprothese looptraining Frank Dik

Wilt u beter leren lopen met uw orthese? Trainer Frank Dik geeft looptrainingen.


Folders

Aanmeten orthesen
(Knie-)enkel-voetorthese
Service na levering van uw voorziening